200 g pieczarek
bagietka
150 g chudego boczku lub bekonu
100 g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
Pieczarki umyć, oczyscić i pokroić w plasterki. Podsmażyc je na maśle tak, by
puścily sok i odparować.
Bagietkę przekroić wzdłuż na połowę, następnie na kawałki długości 15 cm. Zapiec z jednej strony.
Na nie zapieczonej stronie położyć warstwę pieczarek, pokrojony w cieniutkie płatki bekon i plasterek sera. Zapiec w gorącym piekarniku do czasu rozpuszczenia sie sera (2-3 minuty).
Ozdobic gałązkami pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2 kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4 kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4 kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne
4 filety z dorsza, każdy o wadze 200 g.
cebula
50 g. pieczarek
pęczek natki
2 łyżki masła
2 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
listek laurowy
1/2 litra mleka
4 cienkie plastry boczku
3 łyżki bułki tartej
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz