Forma potrawy: Zapiekane
10 dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej
Do podania:
sałata
Odkroić skórkę z kromek chleba. Utrzeć masło z czosnkiem posmarować chleb. Ułożyć chleb - posmarowaną stroną do spodu - na dnie żaroodpornego naczynia lub garnka.
Ubić jaja i śmietanę, dodać ser, wino i wodę z rosołem, zamieszać, posolić. Wlać do naczynia z chlebem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C), piec pół godziny lub do zrumienienia.
Podawać z sałatą.
Forma potrawy: Sosy, Zapiekane
45 dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania
200 g pieczarek
bagietka
150 g chudego boczku lub bekonu
100 g żółtego sera
1 łyżeczka sklarowanego masła
1/2 pęczka natki pietruszki
Forma potrawy: Zapiekane
10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa
Zapiekanka ziemniaczana wykwintna
Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy