cojemy.pl > Zapiekane > Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Formy potrawy: zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz

Przyrządzanie

Miąższ dyni pokroić na małe kawałki, lekko posolić, rozgotować z odrobiną wody pod przykryciem na nie za dużym ogniu. Zmiksować i przetrzeć przez sito.

Połowę migdałów i masła wymieszać z dynią.

Jaja roztrzepać, wymieszać na gładką masę z połową parmezanu, następnie ciągle mieszając dodawać po łyżce purée z dyni. Doprawić solą i pieprzem.

Masę przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia, posypać resztą migdałów i wiórkami masła.

Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Podawać zaraz po wyjęciu z pieca.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Dynia, Jajka, Masło, Migdały, Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pieprz, Ser żółty, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny

Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu

Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych

Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
» zobacz przepis

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
» zobacz przepis

Dynia rondini z serem feta

Forma potrawy: Zapiekane, Przekąska lub przystawka
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
» zobacz przepis

Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g miąższu dyni
250ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25g masła
cytrynowy pieprz
60g nasion słonecznika
150g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
» zobacz przepis

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3dag drożdży
20dag cukru
sól
40dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10dag masła
200ml mleka
50dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy
» zobacz przepis

Suflet z dyni i fenkułu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1kg dyni (może być hokkaido)
400g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150g twarogu
100ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
» zobacz przepis

Sznycle z jaj

Forma potrawy: Śniadanie, Danie główne
8 jaj na twardo
2 bułki
2 cebule
łyżeczka posiekanego selera
4 łyżki masła
surowe jajo
papryka do przyprawienia
sól, pieprz
zielenina
tarta bułka
margaryna do smażenia
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80g masła
1 pęczek szczypiorku
» zobacz przepis

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane
5 jaj
200g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50g masła
50g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250g pieczeni z drobiu
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.