MENU
ZWIŃ MENU

Zapiekanka alzacka

Forma potrawy: Zapiekane, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

100 g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200 g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła

Przyrządzanie

Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki.

omidor umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki.

Jajka ubić trzepaczką na pianę,  wlewać śmietankę nadal ubijając stopniowo i dodawać starty ser. Dołożyć kiełbasę, natkę, pomidory.

Całość wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę do zapiekania wysmarować masłem, wlać masę, wstawić do gorącego piekarnika.

Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 180 do 200°C.

Zapiekankę można podawać na gorąco lub na zimno.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zapiekanka neapolitańska

Forma potrawy: Zapiekane

5 jaj
200 g makaronu włoskiego
szklanka ketchupu
50 g masła
50 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
250 g pieczeni z drobiu

Zapiekanka z pieczarek po prowansalsku

Forma potrawy: Zapiekane

750 g pieczarek
1,5 kg pomidorów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki zieleniny
2 cebule
tymianek
bazylia
150 g tartego sera żółtego
100 g masła
oliwa
sól, pieprz

Zapiekanka z papryki

Forma potrawy: Zapiekane

60 dag papryki
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego
2-3 jaja
3-4 płaskie łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz i bułka do formy

Zapiekanka z porami

Forma potrawy: Zapiekane

10 średnich ziemniaków
3-4 ładne pory
łyżka masła
pół szklanki tartego żółtego sera
sól, pieprz, mielona papryka