100g kiełbasy
4 jajka
2 szklanki śmietanki
łyżka posiekanej natki pietruszki
pomidor
200g startego żółtego sera
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plasterki.
omidor umyć, sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w plasterki.
Jajka ubić trzepaczką na pianę, wlewać śmietankę nadal ubijając stopniowo i dodawać starty ser. Dołożyć kiełbasę, natkę, pomidory.
Całość wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, wlać masę, wstawić do gorącego piekarnika.
Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 180 do 200°C.
Zapiekankę można podawać na gorąco lub na zimno.