Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany
Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Raz zagotować (ostrożnie, aby się nie rozpadła) w osolonej wodzie, najlepiej wkładając do wrzątku na sicie i od razu wyjąć.
Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu.
Doprawić solą i pieprzem, włożyć dynię i raz zagotować.
Dodać posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszać.
Podawać z kotletami ziemniaczanymi lub jajecznymi, kluskami, kaszami.
Forma potrawy: Śniadania
4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon