cojemy.pl > Dania główne > Dynia po węgiersku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z jabłkami i śmietaną, ale bez cukru

Dynia po węgiersku

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

500g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

Przyrządzanie

Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Raz zagotować (ostrożnie, aby się nie rozpadła) w osolonej wodzie, najlepiej wkładając do wrzątku na sicie i od razu wyjąć.

Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu.

Doprawić solą i pieprzem, włożyć dynię i raz zagotować.

Dodać posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszać.

Podawać z kotletami ziemniaczanymi lub jajecznymi, kluskami, kaszami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Dynia, Kasza (każdy rodzaj), Koper, koperek, Margaryna, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Ogórek, Pietruszka, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Dynia z chili

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy
» zobacz przepis

Dynia marynowana domowym sposobem

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwór
dynia
żurawina
cukier
» zobacz przepis

Dynia marynowana po śląsku

Forma potrawy: Przetwór
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10g soli
50g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
» zobacz przepis

Deser z dyni

Forma potrawy: Deser
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70g ryżu
2 łyżki masła
200g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40g rodzynek
70g śliwek suszonych
30g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
» zobacz przepis

Dynia po włosku

Forma potrawy: Danie główne
1kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
» zobacz przepis

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupa
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Dynia po mazursku

Forma potrawy: Danie główne
0,5kg ziemniaków
1kg dyni żółtej
szklanka mleka
8dag słoniny
sól
cukier
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.