MENU
ZWIŃ MENU

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze

Przyrządzanie

Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę. Raz zagotować (ostrożnie, aby się nie rozpadła) w osolonej wodzie, najlepiej wkładając do wrzątku na sicie i od razu wyjąć.

Przyrządzić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu.

Doprawić solą i pieprzem, włożyć dynię i raz zagotować.

Dodać posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszać.

Podawać z kotletami ziemniaczanymi lub jajecznymi, kluskami, kaszami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Jaja po węgiersku

Forma potrawy: Śniadania

4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory

dynia
żurawina
cukier

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon