0,5kg ugotowanych ziemniaków
0,25kg ugotowanej fasolki
4-6 ugotowanych marchewek
10dag ugotowanej drobnej białej fasoli
szklanka ugotowanego zielonego groszku
2 łyżki octu
2 łyżki oliwy lub oleju
sól, pieprz
2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
3-4 łyżki posiekanej zieleniny
2-3 jaja na twardo
1,5 szklanki majonezu
Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, fasolkę pokroić ukośnie w paski a marchewkę w plasterki.
Białka jaj posiekać (żółtka zachować).
Jarzynki (niemarynowane) włożyć do miski, dolać oliwę, ocet, osolić, posypać pieprzem, ostrożnie wymieszać, wstawić do lodówki na dwie godziny.
Marynowane jarzynki wymieszać z grzybkami, ogórkiem, zieleniną i 3/4 szklanki majonezu.
Przełożyć resztą majonezu, przybrać żółtkami przetartymi przez sito, plasterkami marchwi i listkami pietruszki.