20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
Kartofle obrać, opłukać, pokroić na kawałki, obgotować, odstawić.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć w płaskim garnku, dodać posiekane cebule i zrumienić na złoty kolor. Włożyć pokrojone pieczarki i liść laurowy. Wlać bulion i wino. Gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać posiekany czosnek, musztardę, oliwę, koncentrat pomidorowy i jabłka obrane i pokrojone w cząstki.
Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i również dodać do ragout. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Dusić pod przykryciem 30 min. Włożyć kartofle, dusić jeszcze przez 10 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody, by sos zgęstniał.
Do ragout można razem z marchewką dodać selery, kalarepkę i małe cebulki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl