Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 5 min.
500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
Mięso pokroić w kostkę o wimiarach 3 na 3 centrymetry. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Pieprz, kardamon, migdały i połowę kminku utłuc w moździerzu.
Rozgrzać połowę masła w rondlu, zrumienić cebulę na złoto. Wyjąć połowę cebuli i odstawić. Do masła z cebulą włożyć mięso i jogurt, osolić do smaku.
Smażyć do silnego zrumienienia mięsa, czesto mieszając. Dodać przygotowane przyprawy, kolendre i chilli, dokładnie wymieszać, smażyć na małym ogniu jeszcze 5 minut, odstawić.
W naczyniu żaroodpornym rozgrzać resztę masła, wsypać umyty i dobrze odcedzony ryż, dodać resztę kminku i podsmażoną odłożoną cebulę, liście laurowe, turmerik (czyli kurkumę) i sól, smażyć na mocnym ogniu przez 5 minut.
Odsypać z naczynia ryż zostawiając na dnie warstwę ok. 1 cm, przełożyć warstwą mięsa, następnie ryżu tak, aby w tym przekładańcu ryż był wierzchnią warstwą. Dolać wody na 2 cm ponad ostatnią warstwę ryżu.
Gotowac do całkowitego wchłonięcia wody przez ryż.
Wstawić przykryte naczynie do średnio rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
W tej potrawie mięso może być zastąpione przez jarzyny, np. bakłażan, kabaczek, kalafior, itp.
Forma potrawy: Dania główne
20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra
Forma potrawy: Zupy
6-7 papryk
1 i 1/2 litra rosołu
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
2-3 serki topione
1 żółtko
sól, pieprz
Forma potrawy: Zapiekane
1 szklanka ugotowanego ryżu
1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
szklanka ketchupu
3 łyżki stopionego masła
2 roztrzepane jaja
sól, pieprz
zielenina
mizeria
Forma potrawy: Dania główne
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata