1 kurczak
4 czerwone papryki
25dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250ml czerwonego wina
375ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na 6 porcji.
Papryki przeciąć na pół, wypestkować, pokroić na duże części. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, rozdrobnić widelcem. Cebulę drobno posiekać.
Oliwę wlać do rondla, gdy się rozgrzeją włożyć kurczaka i smażyć 10 min. Dodać cebulę, paprykę i oliwki. Wymieszać dokładnie. Wlać wino i podgrzewać dalej aą cebula się zeszkli. Dodać tymianek, pomidory, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu 1,5 godz. od czasu do czasu zamieszać. Podawać gorące jako danie główne.