Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz.
1 kurczak
4 czerwone papryki
25 dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250 ml czerwonego wina
375 ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na 6 porcji.
Papryki przeciąć na pół, wypestkować, pokroić na duże części. Pomidory obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek, rozdrobnić widelcem. Cebulę drobno posiekać.
Oliwę wlać do rondla, gdy się rozgrzeją włożyć kurczaka i smażyć 10 min. Dodać cebulę, paprykę i oliwki. Wymieszać dokładnie. Wlać wino i podgrzewać dalej aą cebula się zeszkli. Dodać tymianek, pomidory, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu 1,5 godz. od czasu do czasu zamieszać. Podawać gorące jako danie główne.
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania główne
30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz
Forma potrawy: Zupy
1 kromka razowego chleba
900ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku rozgniecione
odrobina sosu worcester
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
1 czerwona lub zielona papryka, wypestkowana i pokrojona
1 cebula, pokrojona w plastry
czarne oliwki
grzanki