Forma potrawy: Dania główne
półtorej szklanki ryżu
3 szklanki mleka
kostka rosołu
3 łyżki tłuszczu
sól
cebula
15-20 dag wątroby
2 jajka
2 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Umyty ryż wsypać do dużej ilości wody, kilka minut gotować, a następnie odcedzić. Zagotować mleko z kostka rosołowa, wsypać ryż, osolić do smaku, dodać łyżkę tłuszczu i razem ugotować.
Drobno posiekać cebulę razem z wątróbką. Na stopionym tłuszczu smażyć najpierw cebulę, a potem wątróbkę i smażyć razem tylko tyle, aby wątróbka straciła krwisty kolor.
Do przestudzonego ryżu dodać wątróbkę z cebulą, zielenina, jajko i utarty ser, masę przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Podzielić na około 10 porcji, uformować kotlety, umaczać je w rozbitym jajku i otoczyć w tartej bułce, po czym usmażyć.
Podawać z ketchupem.
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Pasztet z kaczki z pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kotlety baranie zapiekane z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200 g parmezanu
200 g pieczarek
3 łyżki masła
20 g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50 ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Schab karkowy z grilla (z rusztu)
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg schabu karkowego
150 g tartego sera żółtego
2 łyżki oleju
1 łyżka mielonej papryki ostrej
1 łyżka mielonej papryki slodkiej
1 łyżeczka kminku
sól