600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia
Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o niezbyt małych oczkach. Dynie obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w plastry grubości 1 cm.
Na sos – podsmażyć na maśle drobno posiekane szalotki. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać wermut i wino. Połączyć ze śmietaną, rosołem, sokiem z cytryny, tymiankiem i goździkiem.
Gotować na silnym ogniu przez 5–7 min. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować i przecedzić przez sito.
Plastry dyni posolić, obtoczyć w mące i rozmąconym jaju, a następnie w odciśniętych wiórkach ziemniaczanych. Na patelnię wlać pół centymetra oleju i rozgrzać. Panierowane plastry dyni smażyć powoli na złocisty kolor.
Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym. Sos nałożyć na talerze, udekorować olejem z pestek dyni i prażonymi pestkami.
Podawać razem z usmażoną dynią.