cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Dynia w skorupce ziemniaczanej

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji

Przyrządzanie

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o niezbyt małych oczkach. Dynie obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w plastry grubości 1 cm.

Na sos – podsmażyć na maśle drobno posiekane szalotki. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Wlać wermut i wino. Połączyć ze śmietaną, rosołem, sokiem z cytryny, tymiankiem i goździkiem.

Gotować na silnym ogniu przez 5–7 min. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować i przecedzić przez sito.

Plastry dyni posolić, obtoczyć w mące i rozmąconym jaju, a następnie w odciśniętych wiórkach ziemniaczanych. Na patelnię wlać pół centymetra oleju i rozgrzać. Panierowane plastry dyni smażyć powoli na złocisty kolor.

Wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym. Sos nałożyć na talerze, udekorować olejem z pestek dyni i prażonymi pestkami.

Podawać razem z usmażoną dynią.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cytryna, Czosnek, Dynia, Goździk, goździki, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Papryka, Pieprz, Rosół, Szalotka, Sól kuchenna, Tymianek, Wermut, Wino, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Potrawka rybna na słodko-kwaśno

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
50dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50dag marchewek
2 cebule
20dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30dag mrożonego groszku
12dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne

Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Zupa owocowa

Forma potrawy: Zupa
2 l wody
25dag suszonych śliwek
50dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki

sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Dynia marynowana domowym sposobem

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
» zobacz przepis

Gruszki w sosie mleczno-kakaowym

Forma potrawy: Deser
pół kilograma gruszek
6-8dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2dag mąki ziemniaczanej
1-2dag kakao
2 żółtka
» zobacz przepis

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
» zobacz przepis

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwór
dynia
żurawina
cukier
» zobacz przepis

Dynia marynowana po śląsku

Forma potrawy: Przetwór
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10g soli
50g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Fondue serowe - niemieckie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
0,5 - cebuli
250ml - jasnego lekkiego piwa
0,5kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.