Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka
Umyte, obrane gruszki przekroić na pół, usunąć nasiona. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć owoce, ugotować na półmiekko, ostudzić.
Ostudzone półówki gruszek ułożyć w salaterce.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością przegotowanego, zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając zagotować.
Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem, wlać do nich ubijając mleko z mąką i syrop z gruszek, dodać kakao, ubijać masę do zgęstnienia.
Ciepłym sosem zalać gruszki, ostudzić.
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz
Forma potrawy: Desery
4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Napoje
1 szklanka jogurtu
pół szklanki mleka
miód do smaku