Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
dynia
żurawina
cukier
Dynię obrać i pokroić w kostkę lub słupki. Na kilka minut zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie, a następnie nakładać do słojów.
Żurawiny umyć, przebrać, zalać małą ilością wody i pod przykryciem zagotować. Gorące żurawiny od razu przetrzeć przez sito.
Przecier z żurawin zagotować z cukrem (do smaku) i gorącym napełnić słoiki z dynią.
Słoje zamknąć i pasteryzować ok. 25 minut.
Tak przygotowaną dynię można podawać jako dodatek do mięsa i drobiu.
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania