Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska
450 g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
Przekroić dynię na pół, usunąć pestki. Umyć dynię i pokroić na kawałki po około 5 cm kw. Skórkę dyni powycinać dekoracyjnie „w ciapki”; można też całkowicie obrać ją ze skóry.
Ułożyć kawałki dyni skórką do dołu w rondlu. Zalać 1 1/2 szklanki dashi (lub bulionem), dodać mirin (lub wódkę) i cukier. Wyciąć krążek pergaminu lub folii aluminiowej wielkości średnicy rondla.
Ułożyć luźno na kawałkach dyni. Przykryć rondel pokrywką. Całość zagotować na średnim ogniu. Gotować intensywnie 4 min, po czym ostrożnie przewrócić kawałki dyni i gotować dalsze 4 min, przykrywając dynię krążkiem folii i pokrywką.
Dodać sos sojowy i ewentualnie pozostałą 1/2 szklanki dashi. Gotować pod przykryciem z folii i pokrywką ok. 7–8 min, aż dynia będzie miękka.
Dynię podawać na gorąco lub ostudzoną do temperatury pokojowej.
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 połówki śledzi matjasów
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula
2 średnie ogórki konserwowe
1/3 puszki groszku konserwowego
2 jajka na twardo
pieprz mielony
majonez do dekoracji
zielenina do przystrojenia