cojemy.pl > Dania główne > Potrawka rybna na słodko-kwaśno

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Potrawka rybna na słodko-kwaśno

Formy potrawy: danie główne, danie rybne

Składniki potrawy

50dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50dag marchewek
2 cebule
20dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30dag mrożonego groszku
12dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Filety rybne opłukać w zimnej wodzie, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Skropić dwiema łyżkami octu, oprószyć solą. Marchewki oczyścić, obrać, pokroić w platerki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kiełki przelać zimną wodą, osączyć na sitku.

Następnie kawałki ryby obtoczyć w 2 łyżeczkach mąki ziemniaczanej, smażyć 5 - 8 minut na gorącym oleju, od czasu do czasu odwracając. Przed końcem smażenia posypać sezamem, zdjąć z patelni.

Marchewki i cebulę podsmażyć na tym samym tłuszczu. Następnie wlać 6 łyżek wody, smażyć kolejne 10 minut. Po kilku minutach smażenia dodać kiełki sojowe i groszek, krótko poddusić razem. Warzywa zdjąć z patelni.

Tłuszcz ze smażenia zgotować z ketchupem, 8 łyżkami wody, 2 łyzkami octu i sosen sojowym. Resztę mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka) rozprowadzić z wodą, zagęścić sos. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, cukrem, imbirem i pieprzem cayenne. Ryby i warzywa podgrzać w sosie - gotowe.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Cukier, Dorsz, Fasola, Groszek, Imbir, Karmazyn, Ketchup (keczup), Kiełki sojowe, Marchew, Mąka ziemniaczana, Ocet, Olej, Pieprz, Ryż, Sezam (ziarna sezamu), Soja, Sojowy, sos, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Danie główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
» zobacz przepis

Pasta rybna do kanapek

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
1 puszka szprotek w oleju (odcedzone) lub ryba wędzona
1 lub 2 jajka
1 mała cebulka
starty ser żółty
majonez
sól, pieprz i inne przyprawy (np. jałowiec)
» zobacz przepis

Potrawka prowansalska z warzyw

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
po 2 straki czerwonej, zielonej i żółtej papryki
2 cukinie
2 bakłażany
cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
puszka pomidorów (850 ml)
1/8 litra rosołu instant
2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
listki bazylii do dekoracji
» zobacz przepis

Pasta rybna ze śledzia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku
» zobacz przepis

Sałatka nordycka rybna

Forma potrawy: Danie rybne, Sałatka lub surówka
150g łososia wędzonego
150g węgorza wędzonego
100g krewetek lub krabów z puszki
50g anchois
1 łyżka kaparow
100g wątróbki z dorsza
Sos:
80g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku
» zobacz przepis

Potrawka z kurczaka z jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.