Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4
50 dag filetów z dorsza (lub karmazyna)
4 łyżki octu z białego wina
50 dag marchewek
2 cebule
20 dag kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
2 łyżki ziarna sezamowego
30 dag mrożonego groszku
12 dag ketchupu
1-2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, cukier, sproszkowany imbir, pieprz cayenne
Do podania:
ryż
Filety rybne opłukać w zimnej wodzie, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Skropić dwiema łyżkami octu, oprószyć solą. Marchewki oczyścić, obrać, pokroić w platerki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kiełki przelać zimną wodą, osączyć na sitku.
Następnie kawałki ryby obtoczyć w 2 łyżeczkach mąki ziemniaczanej, smażyć 5 - 8 minut na gorącym oleju, od czasu do czasu odwracając. Przed końcem smażenia posypać sezamem, zdjąć z patelni.
Marchewki i cebulę podsmażyć na tym samym tłuszczu. Następnie wlać 6 łyżek wody, smażyć kolejne 10 minut. Po kilku minutach smażenia dodać kiełki sojowe i groszek, krótko poddusić razem. Warzywa zdjąć z patelni.
Tłuszcz ze smażenia zgotować z ketchupem, 8 łyżkami wody, 2 łyzkami octu i sosen sojowym. Resztę mąki ziemniaczanej (1 łyżeczka) rozprowadzić z wodą, zagęścić sos. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, cukrem, imbirem i pieprzem cayenne. Ryby i warzywa podgrzać w sosie - gotowe.
Grillowane kotlety baranie z ziołami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
1 puszka szprotek w oleju (odcedzone) lub ryba wędzona
1 lub 2 jajka
1 mała cebulka
starty ser żółty
majonez
sól, pieprz i inne przyprawy (np. jałowiec)
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
śledź duży lub średniej wielkości, wędzony lub marynowany
20 dkg twarogu
ząbek czosnku
pietruszka lub koperek
przyprawy do smaku