Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
0,5 - cebuli
250 ml - jasnego lekkiego piwa
0,5 kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę
Smarujemy garnek 0,5 cebuli tak aby dostał jej posmaku ( można też 1 ząbkiem czosnku ) i ustawiamy na przyrządzie do fondue, pod którym rozpalamy ogień i dolewamy do garnka piwo lub białe wino i po zagotowaniu dodajemy ser wędzony lub brie i ementaler - oba starte i dokładnie mieszamy co chwilę doprowadzając do rozpuszczenia sera tak, by utworzył jednolitą masę płynną.
Następnie do mleka dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej po dokładnym wymieszaniu dodajemy łyżeczkę musztardy niemieckiej tzn. mniej ostrej z dodatkiem miodu, ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy do masy serowej po doprowadzeniu do wrzenia danie jest gotowe do konsumpcji nadziewane na widelczyki kawałki chleba moczymy w masie serowej i spożywamy.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
Forma potrawy: Ciasta
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól
Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej