cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Fondue serowe - niemieckie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kukurydzą i pomidorem, bez czosnku

Fondue serowe - niemieckie

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

0,5 - cebuli
250ml - jasnego lekkiego piwa
0,5kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę

Przyrządzanie

Smarujemy garnek 0,5 cebuli tak aby dostał jej posmaku ( można też 1 ząbkiem czosnku ) i ustawiamy na przyrządzie do fondue, pod którym rozpalamy ogień i dolewamy do garnka piwo lub białe wino i po zagotowaniu dodajemy ser wędzony lub brie i ementaler - oba starte i dokładnie mieszamy co chwilę doprowadzając do rozpuszczenia sera tak, by utworzył jednolitą masę płynną.
 
Następnie do mleka dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej po dokładnym wymieszaniu dodajemy łyżeczkę musztardy niemieckiej tzn. mniej ostrej z dodatkiem miodu, ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy do masy serowej po doprowadzeniu do wrzenia danie jest gotowe do konsumpcji nadziewane na widelczyki kawałki chleba moczymy w masie serowej i spożywamy.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Chleb (każdy rodzaj), Chleb żytni, Mleko, Musztarda, Mąka kukurydziana, Piwo, Ser żółty

Podobne przepisy

Fondue czekoladowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
» zobacz przepis

Spiralki serowe

Forma potrawy: Ciasto
20dag (1 szklanka) mąki
10dag masła roślinnego
20dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis

Pierożki serowe z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
25dag margaryny
25dag twarogu
75dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
» zobacz przepis

Krążki serowe

Forma potrawy: Ciasto
30dag chudego twarogu
50dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10dag margaryny
2 jajka
1kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania

Składniki starczają na 30 - 40 krążków
» zobacz przepis

Serowe ptysie

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Ciasto:
20dag mąki
4 jajka
60dag masła
sól
Nadzienie:
60dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
» zobacz przepis

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Krem budyniowy:
300ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25dag białego sera

Ciasto serowe:
15dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
» zobacz przepis

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.