0,5 - cebuli
250ml - jasnego lekkiego piwa
0,5kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę
Smarujemy garnek 0,5 cebuli tak aby dostał jej posmaku ( można też 1 ząbkiem czosnku ) i ustawiamy na przyrządzie do fondue, pod którym rozpalamy ogień i dolewamy do garnka piwo lub białe wino i po zagotowaniu dodajemy ser wędzony lub brie i ementaler - oba starte i dokładnie mieszamy co chwilę doprowadzając do rozpuszczenia sera tak, by utworzył jednolitą masę płynną.
Następnie do mleka dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej po dokładnym wymieszaniu dodajemy łyżeczkę musztardy niemieckiej tzn. mniej ostrej z dodatkiem miodu, ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy do masy serowej po doprowadzeniu do wrzenia danie jest gotowe do konsumpcji nadziewane na widelczyki kawałki chleba moczymy w masie serowej i spożywamy.