Forma potrawy: Dania główne
1 kg dyni
sok z cytryny
gruby plaster wędzonego boczku
4 łyżki śmietany
3 łyżki oleju
1 łyżka oregano
sól (najlepiej selerowa)
pieprz
1 szklanka bulionu
Dynię umyć, obrać ze skóry i wyjąć pestki. Miąższ dyni pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny.Boczek pokroić w paseczki.
Olej rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać dynię, smażyć mieszając przez 5 minut.
Doprawić solą selerową i oregano.
Wlać bulion, dusić pod przykryciem przez 25 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać śmietanę i tyle pieprzu, by potrawa miała wyrazisty smak, wymieszać.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
8 moreli z kompotu
16 małych makaroników migdałowych lub orzechowych
kieliszek likieru maraschino
szklanka bitej śmietany
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon