cojemy.pl > Dania główne > Dynia hokkaido nadziewana

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Dynia hokkaido nadziewana

Formy potrawy: danie główne, zapiekane

Składniki potrawy

150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól

Przyrządzanie

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Dynie umyć, ściąć wieczka, wydrążyć pestki. Miąższ wybrać, pozostawiając ścianki grubości 1–2 cm. Wnętrze dyń lekko posolić. Wieczka i wydrążony miąższ zetrzeć na tarce.

Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju.

Następnie podsmażyć mięso, dodać ugotowany i osączony ryż i startą dynię, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Masą napełnić dynie.

Jaja roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, doprawić solą i pieprzem, polać nadzienie.

Dynie przykryć folią aluminiową i piec 60 min w temperaturze 175°C.

Posypać serem, zapiec jeszcze raz do roztopienia się sera.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Dynia, Jajka, Mięso mielone, Mleko, Olej, Oliwa, Papryka, Ryż, Ser żółty, Sól kuchenna, Wieprzowina, Wołowina, Śmietana

Podobne przepisy

Zupa z dyni hokkaido

Forma potrawy: Zupa
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Dynia marynowana domowym sposobem

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
» zobacz przepis

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwór
dynia
żurawina
cukier
» zobacz przepis

Zupa dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Zupa
1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Suflet z dyni i fenkułu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
1kg dyni (może być hokkaido)
400g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150g twarogu
100ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Dynia marynowana po śląsku

Forma potrawy: Przetwór
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10g soli
50g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
» zobacz przepis

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
500g dyni
150g kiszonych ogórków lub pomidorów
20g mąki pszennej
40g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
» zobacz przepis

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
» zobacz przepis

Mus z dyni

500g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150g suszonych moreli
200ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200ml śmietany
50g płatków migdałowych
» zobacz przepis

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwór
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
» zobacz przepis

Chińska patelnia z dynią hokkaido

Forma potrawy: Danie główne
1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody

Do podania:
ryż brązowy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.