Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane
150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Dynie umyć, ściąć wieczka, wydrążyć pestki. Miąższ wybrać, pozostawiając ścianki grubości 1–2 cm. Wnętrze dyń lekko posolić. Wieczka i wydrążony miąższ zetrzeć na tarce.
Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju.
Następnie podsmażyć mięso, dodać ugotowany i osączony ryż i startą dynię, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Masą napełnić dynie.
Jaja roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, doprawić solą i pieprzem, polać nadzienie.
Dynie przykryć folią aluminiową i piec 60 min w temperaturze 175°C.
Posypać serem, zapiec jeszcze raz do roztopienia się sera.
Forma potrawy: Zupy
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Forma potrawy: Zupy
1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu