Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
1 cebula
1 cm kłącza imbiru
1 ząbek czosnku
1 dynia Hokkaido
1 litr bulionu warzywnego
2 banany
200 ml słodkiej śmietany
olej słonecznikowy
sól, pieprz
Cebulę i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem poddusić na oleju.
Dynię umyć, oczyścić z nasion i włókien, pokroić na kawałki, dodać do garnka z cebulą, imbirem i czosnkiem, zalać bulionem, tak by była przykryta, i gotować na małym ogniu.
Gdy będzie prawie gotowa, dodać banany.
Gdy wszystkie składniki będą wystarczająco miękkie, zupę zmiksować i dodać śmietanę. Nie gotować!
Doprawić do smaku solą i pieprzem i od razu podawać.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Forma potrawy: Zupy
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100 g cebuli
20 g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100 g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
Forma potrawy: Zupy
1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650 g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz
Forma potrawy: Napoje
750 ml świeżo zaparzonej w ekspresie kawy
60 ml likieru Creme de Bananas
60 ml likieru Creme de Cacao
2 łyżki soku z cytryny
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki