150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Dynie umyć, ściąć wieczka, wydrążyć pestki. Miąższ wybrać, pozostawiając ścianki grubości 1–2 cm. Wnętrze dyń lekko posolić. Wieczka i wydrążony miąższ zetrzeć na tarce.
Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na gorącym oleju.
Następnie podsmażyć mięso, dodać ugotowany i osączony ryż i startą dynię, poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Masą napełnić dynie.
Jaja roztrzepać ze śmietaną i mlekiem, doprawić solą i pieprzem, polać nadzienie.
Dynie przykryć folią aluminiową i piec 60 min w temperaturze 175°C.
Posypać serem, zapiec jeszcze raz do roztopienia się sera.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl