Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska
1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę nie większą niż 1 cm. Fenkuł umyć, oczyścić i pokroić w kostkę takiej samej wielkości. Zalać wodą na wysokość ok. 1 cm i dusić pod przykryciem przez 5 min, następnie dodać dynię i dusić następne 5 min.
Warzywa odcedzić, wywar wykorzystać na zupę. Wszystkie pozostałe składniki, oprócz pietruszki, zmiksować. Pietruszkę posiekać.
Żaroodporną formę wysmarować masłem, włożyć wymieszane duszone warzywa, polać masą jajeczną z dodatkiem pietruszki.
Posypać sezamem i zapiekać ok. 40 min w temperaturze 200°C. (Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, ale czas gotowania jest nieco dłuższy).
Forma potrawy: Ciasta
0,75 kg moreli z puszki
4 jajka
12,5 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
tłuszcz do smarowania formy
Sos waniliowy
2-3 żółtka
6 dag cukru
cukier waniliowy
0,25 litra mleka lub słodkiej śmietany
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy