Forma potrawy: Napoje, potrawa wegetariańska
1 litr wody
20 dag żurawin
15 dag cukru
lód (mozna też bez)
Zagotować litr wody, a następnie z jej niewielkiej cześci oraz cukru ugotować syrop i ostudzić.
Owoce opłukać pod bieżacą wodą, odsączyć, zmiksować, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzine.
Potem sok odcedzić i połączyć z syropem, wymieszać, wlać do szklanego dzbanka, wrzucić lód i można rozlewać do szklanek.
Forma potrawy: Napoje
30 dag truskawek
20 dag agrestu
15 dag cukru
około 2 1/2 szklanki wody
Forma potrawy: Napoje
Forma potrawy: Napoje
100 g świeżej mięty
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
175 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
7,5 dl wody
Forma potrawy: Zupy
400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin