Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje
1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śliwowicy
Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego
Knedle ze śliwkami lub morelami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
750 g śliwek lub małych moreli
100 g cukru pudru
80 g masła do polania
60 g bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto:
700 g kartofli
50 g masła
3 jajka
mąka, sól
Forma potrawy: Przetwory
1 kg śliwek
Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków
Forma potrawy: Przetwory
śliwki
ocet 6%
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
Forma potrawy: Zupy
250 g suszonych śliwek
800 ml przegotowanej, zimnej wody
250 ml soku śliwkowego
100 ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150 ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
Forma potrawy: Przetwory
3 kg śliwek
30 dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe
Forma potrawy: Ciasta
1,5 kg śliwek węgierek
75 dag śliwek mirabelek
25 dag masła
20 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
50 dag mąki
opakowanie proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietany
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
sól