MENU
ZWIŃ MENU

Płonące śliwki

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 40 min.

Składniki

1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śliwowicy

Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego

Przyrządzanie

Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając.

Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miare potrzeby syrop odszumowując.

Śliwki umyć, wypestkować, następnie gotować około 3-5 min we wrzącym syropie, na małym ogniu.

Wyjąć, osączyć i przełożyć na żeliwną lub stalową patelnie.

Do syropu dodać mąkę ziemniaczaną, starannie wymieszać i zagotować.

Śliwki polać kilkoma łyżkami syropu, lekko wymieszać i podgrzewać 3-4 mininuty na wolnym ogniu.

Polać ciepłą śliwowicą, zapalić i podawać natychmiast.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Płonące banany

Forma potrawy: Desery

 
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
 

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

1 kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków