Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 40 min.
1 kg. śliwek renklod
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 ml śliwowicy
Syrop waniliowy:
500 ml wody
300 g cukru
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
lub 1 torebka cukru waniliowego
Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie. Zalać wodą, dodać wanilię i zagotować, od czasu do czasu mieszając.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 min, w miare potrzeby syrop odszumowując.
Śliwki umyć, wypestkować, następnie gotować około 3-5 min we wrzącym syropie, na małym ogniu.
Wyjąć, osączyć i przełożyć na żeliwną lub stalową patelnie.
Do syropu dodać mąkę ziemniaczaną, starannie wymieszać i zagotować.
Śliwki polać kilkoma łyżkami syropu, lekko wymieszać i podgrzewać 3-4 mininuty na wolnym ogniu.
Polać ciepłą śliwowicą, zapalić i podawać natychmiast.
Forma potrawy: Desery
4 duże banany
400 ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50 g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100 ml rumu
50 g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
Forma potrawy: Przetwory
1 kg śliwek
Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków