Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
śliwki
ocet 6%
Śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny.
Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem.
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
Forma potrawy: Przetwory
1 kg śliwek
Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków
Ochazuke - zupa z zielonej herbaty
Forma potrawy: Zupy
1 łyżka ziaren sezamowych białych
3 filiżanki gotowanego ryżu
1 kwadrat alg nori
mała kępka świeżej rzeżuchy
1 płaska łyżeczka pasty wasabi
2 filiżanki świeżo zaparzonej dobrej zielonej herbaty
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
120 ml rumu
puszka piwa korzennego
120 ml wódki (opcjonalnie)