Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek
Śliwki moczyć kilka godzin w wodzie, osuszyć i wyjąć z nich pestki. Wątróbki krótko usmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem, podzielić na 20 kawałków.
Do każdej śliwki włożyć kawałek wątróbki w charakterze nadzienia, owinąć całość paskiem boczku i spiąć wykałaczką.
Wstawić na 15 min. do gorącego piekarnika i zaraz podawać.
Pasztet z kaczki z pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
Forma potrawy: Przetwory
1 kg śliwek
Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków