Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg śliwek
Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków
Śliwki sparzyć wrzątkiem, nakluć szpilką. Wrzucić do słoików, zalewę zagotować.
Ciepłą ale nie gorącą zalewą zalać śliwki. Nie zamykać jeszcze słoików.
Na drugi dzień zlać zalewę, zagotować ponownie i tym razem wrzącą zalać śliwki ponownie.
Zamknąć natychmiast lub pasteryzować - w zależości od preferowanego sposobu.
Forma potrawy: Przetwory
3 kg śliwek
30 dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250 g białej rzepy
15 rzodkiewek