MENU
ZWIŃ MENU

Śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg śliwek

Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków

Przyrządzanie

Śliwki sparzyć wrzątkiem, nakluć szpilką. Wrzucić do słoików, zalewę zagotować.

Ciepłą ale nie gorącą zalewą zalać śliwki. Nie zamykać jeszcze słoików.

Na drugi dzień zlać zalewę, zagotować ponownie i tym razem wrzącą zalać śliwki ponownie.

Zamknąć natychmiast lub pasteryzować - w zależości od preferowanego sposobu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Aromatyczne śliwki w occie

Forma potrawy: Przetwory

3 kg śliwek
30 dag cukru
1,5 litra octu winnego
3 goździki
12 ziaren pieprzu, laska wanilii
2 liście laurowe

Śliwki marynowane w winie

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg śliwek
2 i 1/2 szklanki cukru
szklanka octu
szklanka czerwonego wina
2 kawałki cynamonu
3-5 goździków

Szaszłyczki warzywne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250 g białej rzepy
15 rzodkiewek