Przepisy z owocami
Kolorem zielonym zaznaczono owoce
4 gruszki
3 jaja
50g cukru
50g mąki
50g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel
75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250g masła lub margaryny
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól
Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego
Ciasto:
25dag mąki
pół kostki masła
jajko
żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1kg jabłek
10dag masła
5dag cukru
Polewa:
2 łyżki cukru
jajo
100ml 12% śmietanki
aromat waniliowy
Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
ciasto:
150dag masła
30g cukru
jajko
250g mąki
nadzienie owocowe:
500g agrestu
1/4 l wody
1-2 łyżki cukru
krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 żółtka
torebka budyniu waniliowego
piana:
3 białka
150g cukru
800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
ryż 2 szklanki
woda 2 szklanki
mleko 2 szklanki
margaryna lub masło 1 łyżka
jabłka 3/4 kg
cukier do smaku
cynamon (mielony) do smaku
bita śmietana
30dag mąki
3dag drożdży
4 łyżki (8 dag) masła
4 żółtka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
30dag powideł śliwkowych
mleko
likier kokosowy malibu
mleko z puszki (skondensowane)
wiórki kokosowe i czekoladowe