4 gruszki
3 jaja
50 g cukru
50 g mąki
50 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru na karmel
Przygotować szczelną tortownice. W małym rondlu ugotować karmel z cukru i wody (2 łyżki), wylać na dno tortownicy. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku i na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i układać na karmelu w tortownicy w formie gwiazdy. Na gruszki wyłożyć ciasto, wygładzić i wstawić na ok. 30 min. do średnio nagrzanego piekarnika.
Sprawdzić czy ciasto jest suche i wyjąć.
Po 3 minutach wyłożyć na talerz.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Gruszki w sosie mleczno-kakaowym
Forma potrawy: Desery
pół kilograma gruszek
6-8 dag cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
1-2 dag kakao
2 żółtka
Forma potrawy: Sałatki
od 5 do 7 gruszek
5 cebul
2 marchewki
śmietana
czosnek
ser
majonez
250 g dojrzałych gruszek
łyżeczka cukru pudru
20 ml rumu
Forma potrawy: Przetwory
2 kg oczyszczonych gruszek
1,5 kg cukru
1 laska wanilii
łyżka octu
litr wody
sok z dużej cytryny
odrobina brandy lub winiaku