Ciasto:
200g mąki
100g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę. Dodać podzielone na małe kawałeczki masło, zagniesć i wyrabiać szybko dolewając stopniowo mleko. Z ciasta uformować kule, owinąć w folie i wstawić na 30 min do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Zapiekać 10 min w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku.
Smietanę ubić starannie z żółtkami, cukrem i calvadosem.
Gruszki obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć z nich gniazda nasienne. Na
wypukłej części każdej z połóek wyżłobić równoległe rowki.
Połówki gruszek ułożyć koliście na podpieczonym cieście, wypukłymi częściami
do góry. Zalać przygotowanym karmelem. Piec ok. 30 min w nagrzanym do temp.
230°C piekarniku.
Podawać gorącą, ciepłą lub zimną.