Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250 ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu
Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę. Dodać podzielone na małe kawałeczki masło, zagniesć i wyrabiać szybko dolewając stopniowo mleko. Z ciasta uformować kule, owinąć w folie i wstawić na 30 min do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Zapiekać 10 min w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku.
Smietanę ubić starannie z żółtkami, cukrem i calvadosem.
Gruszki obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Usunąć z nich gniazda nasienne. Na
wypukłej części każdej z połóek wyżłobić równoległe rowki.
Połówki gruszek ułożyć koliście na podpieczonym cieście, wypukłymi częściami
do góry. Zalać przygotowanym karmelem. Piec ok. 30 min w nagrzanym do temp.
230°C piekarniku.
Podawać gorącą, ciepłą lub zimną.
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
Forma potrawy: Dania główne
8 gruszek
300 g mielonego mięsa
jajko
cebula
1/2 kostki bulionu
sól, pieprz
papryka
łyżka masła
tłuszcz do cebuli
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Forma potrawy: Ciasta
2 łyżki masła
1,5 szklanki posiekanych porów
1 duża dojrzała gruszka
1,5 łyżeczki cukru
8-10 dag startego żółtego sera
1,5 łyżki posiekanego szczypiorku
opakowanie ciasta francuskiego
jajko
sól
pieprz