Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
ryż 2 szklanki
woda 2 szklanki
mleko 2 szklanki
margaryna lub masło 1 łyżka
jabłka 3/4 kg
cukier do smaku
cynamon (mielony) do smaku
bita śmietana
Wymieszać mleko z wodą, zagotować, wrzucić ryż, dodać margarynę, gotować ok. 2 minut, potem wstawić do nagrzanego piekarnika lub do większego garnka z wrzącą wodą.
Gotować, aż ryż będzie sypki. Jabłka obrać, pokrajać w ćwiartki, odrzucając gniazda nasienne, podlać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Formę do pieczenia (lub żaroodporne naczynie) wysmarować tłuszczem, wyłożyć 2/3 ryżu, na to jabłko posłodzone do smaku i posypać mielonym cynamonem bądź cukrem waniliowym. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu.
Zapiec w piekarniku, aż wierzch się zrumieni. Piec na ostrym ogniu, aby nie wysuszyć ryżu.
Krajać porcje i na talerzu każdą polać bitą śmietaną z cukrem waniliowym.
Forma potrawy: Zapiekane
750 dag jabłek lekko kwaśnych
3/4 l mleka
5 jajek
200 g cukru pudru
łyżka masła
cynamon
goździki
Forma potrawy: Desery
Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
90g buraków
25g jabłek
5g chrzanu
5g oleju
3g cukru
kwasek cytrynowy
sól