MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka hiszpańska

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz

Przyrządzanie

Papryki pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulkę w cienkie plasterki, oliwki w krążki, a czosnek drobno posiekać. Składniki wymieszać w salaterce.

Oliwę z oliwek utrzeć z sokiem cytryny, solą i pieprzem - polać tym sosem wymieszane wcześniej warzywa.

Odstawić do lodówki na 15 minut. Na koniec, po wyjęciu z lodówki posypać sałatkę drobno posiekaną natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatka marchewkowo-jajeczna

Forma potrawy: Sałatki

 
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez