Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
Papryki pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulkę w cienkie plasterki, oliwki w krążki, a czosnek drobno posiekać. Składniki wymieszać w salaterce.
Oliwę z oliwek utrzeć z sokiem cytryny, solą i pieprzem - polać tym sosem wymieszane wcześniej warzywa.
Odstawić do lodówki na 15 minut. Na koniec, po wyjęciu z lodówki posypać sałatkę drobno posiekaną natką pietruszki.
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez