Przepisy z serem żółtym
Kolorem zielonym zaznaczono ser żółty
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)
1,20kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40g masła lub margaryny
40g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Ilość na 12 szt.
150g wędzonego łososia
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250ml mleka
250ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300ml mleka
150ml śmietanki
30g masła
30g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75g tartego żółtego sera
1 pomidor
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory
4 cukinie
20dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
półtorej szklanki ryżu
3 szklanki mleka
kostka rosołu
3 łyżki tłuszczu
sól
cebula
15-20dag wątroby
2 jajka
2 łyżki utartego żółtego sera
2 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej zielonej pietruszki
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
1-2 pomidory
10dag żółtego sera mozzarella
10g masła
4 łyżki siekanej natki
ząbek czosnku (lub więcej)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Marynata:
sok z jednej cytryny
kilka ząbków czosnku