kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
1-2 pomidory
10dag żółtego sera mozzarella
10g masła
4 łyżki siekanej natki
ząbek czosnku (lub więcej)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Marynata:
sok z jednej cytryny
kilka ząbków czosnku
Mięso podzielić na porcje (najlepiej najpierw naciąć plaster grubości 1 cm prawie do końca, a następnie centymetr dalej odciąć go zupełnie, itd.)
Czosnek posiekać (nie zmiażdżyć!) i posypać nim mięso, całość skropić sokiem z cytryny.
Mięso zawinąć lub zamknąć w plastikowym pojemniku i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub nawet na całą noc) aby skruszało. Następnie mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem.
Masło utrzeć z natką, czosnkiem i płaską łyżeczką soli.
Ser oraz pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki) pokroić na plastry.
Kieszonki w mięsie posmarować 1/2 masła, włożyć do nich po plastrze pomidora i sera. Brzegi spiąć wykałaczkami.
Kotlety ułożyć na grillu, posmarować z wierzchu olejem.
Piec przez 5 minut z jednej strony.
Ostrożnie przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałym masłem ziołowym.
Piec jeszcze około 5-7 minut.
Nie można ich piec zbyt długo, ponieważ mięso wyschnie.
Najlepiej podawać od razu, ponieważ najsmaczniejsze są kiedy mięso jest soczyste.