Przepisy z parmezanem
Kolorem zielonym zaznaczono parmezan (rodzaj sera żółtego)
400g bakłażanów
300g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
50dag ziemniaków
30dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki parmezanu
2 szklanki śmietany
1 łyżka masła do wysmarowania formy
sól
pieprz
8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki
25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
700g filetów z soli
700g surowych liści szpinaku
250ml białego wytrawnego wina
50g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60g masła
50g mąki
500ml mleka
2 papryki: żółta i zielona
150g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10dag startego parmezanu (niekoniecznie)
50dag białego lub zielonego makaronu (typu spiralki)
10dag ziarenek dyni
4 pomidory
2 pęczki natki pietruszki
5dag tartego parmezanu lub gaudy
1 szklanka oleju
1 ząbek czosnku
sól
60dag małych buraczków
60dag porów
60dag marchewki
duża cebula
cebulka dymka
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
250ml śmietany
6 jaj
6 kopiastych łyżek mąki
5dag utartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
masło do smarowania formy
25dag ryżu
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 łyżka masła
50dag pomidorów
25dag wędzonej makreli
sól, pieprz
2 łyżki żółtego sera (parmezan)
2 łyżki zieleniny
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz