8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki
Ostrym nożem ściąć główki pomidorów, wyjąć z nich miąższ i przetrzeć go przez sito.
Dodać pokrojone w drobne kawałki fileciki anchois, pokruszony miękisz chleba, zmiażdżony czosnek, bazylię i oregano.
Dokładnie wymieszać w/w składniki, a na koniec wrzucić rozdrobniony cheddar.
Tak przygotowanym farszem napełnić pomidory.
Roztopić masło na patelni i dokładnie wymieszać je z tartą bułką i tartym serem. Tą masą przykryć nadziane wcześniej farszem pomidory.
Pomidory włożyć w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika na 25 minut.