MENU
ZWIŃ MENU

Pomidory pieczone z anchois

Składniki

8 dużych, twardych pomidorów
puszka anchois
10 dag żółtego sera (typu cheddar)
4 łyżki tartego sera (typu parmezan)
miękisz z 2-3 kromek białego chleba
3 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
szczypta bazylii i oregano
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki

Przyrządzanie

Ostrym nożem ściąć główki pomidorów, wyjąć z nich miąższ i przetrzeć go przez sito.
 
Dodać pokrojone w drobne kawałki fileciki anchois, pokruszony miękisz chleba, zmiażdżony czosnek, bazylię i oregano.
 
Dokładnie wymieszać w/w składniki, a na koniec wrzucić rozdrobniony cheddar.
 
Tak przygotowanym farszem napełnić pomidory.
 
Roztopić masło na patelni i dokładnie wymieszać je z tartą bułką i tartym serem. Tą masą przykryć nadziane wcześniej farszem pomidory.
 
Pomidory włożyć w wysmarowanym masłem, żaroodpornym naczyniu i wstawić do umiarkowanie nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Makaron z tuńczykiem i anchois

Forma potrawy: Dania główne

paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10 dag startego parmezanu (niekoniecznie)

Filety z mintaja pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sosy

20 czarnych oliwek bez pestek
60 ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100 ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego

Sałatka nordycka rybna

Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne

150 g łososia wędzonego
150 g węgorza wędzonego
100 g krewetek lub krabów z puszki
50 g anchois
1 łyżka kaparow
100 g wątróbki z dorsza
 
Sos:
80 g majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 pęczek koperku