Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
400 g bakłażanów
300 g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu
Pomidory zaparzyć przez moment, następnie obrać i posiekać. Bakłażany obrać i pokroić w kostkę o wielkości około 1 cm. Następnie bakłażany podsmażyć chwilę na 6 łyżkach oliwy z dodatkiem ząbku czosnku.
Osobno na kolejnych 6 łyżkach oliwy posmażać pomidory przez około 5 minut, dodać cukier i posolić.
Połączyć bakłażany z pomidorami i gotować następne 10 - 15 minut, można do tego dodać łyżkę świerzej, posiekanej bazylii.
Jednocześnie ugotować makaron, na ugotowany makaron wrzucić mieszankę bakłażanowo-pomidorową i posypać całość startym parmezanem.
Forma potrawy: Dania główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym
Forma potrawy: Dania główne
15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki