MENU
ZWIŃ MENU

Makaron z bakłażanami

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

400 g bakłażanów
300 g pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
12 łyżek oliwy słonecznikowej albo kukurydzianej
sól, pieprz
5-10 dkg parmezanu

Przyrządzanie

Pomidory zaparzyć przez moment, następnie obrać i posiekać. Bakłażany obrać i pokroić w kostkę o wielkości około 1 cm. Następnie bakłażany podsmażyć chwilę na 6 łyżkach oliwy z dodatkiem ząbku czosnku.

Osobno na kolejnych 6 łyżkach oliwy posmażać pomidory przez około 5 minut, dodać cukier i posolić.

Połączyć bakłażany z pomidorami i gotować następne 10 - 15 minut, można do tego dodać łyżkę świerzej, posiekanej bazylii.

Jednocześnie ugotować makaron, na ugotowany makaron wrzucić mieszankę bakłażanowo-pomidorową i posypać całość startym parmezanem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Dania główne

makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
 

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Dania główne

15 dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki