cojemy.pl > Dania główne > Sola po florencku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Sola po florencku

Formy potrawy: danie główne, danie rybne, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.

Składniki potrawy

700g filetów z soli
700g surowych liści szpinaku
250ml białego wytrawnego wina
50g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60g masła
50g mąki
500ml mleka

Przyrządzanie

Filety przekroić w poprzek na połowę.
Szpinak umyć. Ugotować w dużej ilości osolonej wody (około 7 minut). Odcedzić, odcisnąć i podsmażyć 5 minut na połowie roztopionego masła. Zdjąć z ognia i odstawić.
Na zimnej pateln ułożyć filety. Posolić, doprawić pieprzem, dodać resztę masła i wino. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Zdjąć z ognia. Odstawić. Z podanych składników przyrządzić sos beszamelowy, który należy połączyć z wywarem pozostałym z gotowania ryby.
Dodac sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Starannie wymieszać i zagotować.
Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć warstwę filetów. Pokryć beszamelem. Nałożyć warstwę szpinaku. Pokryć beszamelem. Na nim ułożyć kolejną warstwę filetów, beszamel itd. Ostatnią warstwę muszą stanowić filety pokryte beszamelem.
Posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do temperaturze 190°C piekarniku, dopóki parmezan się nie zarumieni.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Gałka muszkatołowa, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Oscypek, Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pieprz, Ser żółty, Sola, Szpinak, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Ryba po baskijsku

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
3/4kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
» zobacz przepis

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
400g cielęciny z udzca
30g masła
2 łyżki mąki
250ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Cebule nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Inna potrawa, Zapiekane, Przekąska lub przystawka
4 duże cebule
100g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200g bulionu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pasztet z cukini i szpinaku

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
2kg cukini
300g cebuli
3 łyżki oliwy
200g tartej bułki
250ml mleka
6 jaj
400g szpinaku
30g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
» zobacz przepis

Panga lub sola na zimno

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne
filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.