Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
Filety przekroić w poprzek na połowę.
Szpinak umyć. Ugotować w dużej ilości osolonej wody (około 7 minut). Odcedzić, odcisnąć i podsmażyć 5 minut na połowie roztopionego masła. Zdjąć z ognia i odstawić.
Na zimnej pateln ułożyć filety. Posolić, doprawić pieprzem, dodać resztę masła i wino. Zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Zdjąć z ognia. Odstawić. Z podanych składników przyrządzić sos beszamelowy, który należy połączyć z wywarem pozostałym z gotowania ryby.
Dodac sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Starannie wymieszać i zagotować.
Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć warstwę filetów. Pokryć beszamelem. Nałożyć warstwę szpinaku. Pokryć beszamelem. Na nim ułożyć kolejną warstwę filetów, beszamel itd. Ostatnią warstwę muszą stanowić filety pokryte beszamelem.
Posypać parmezanem. Zapiekać w nagrzanym do temperaturze 190°C piekarniku, dopóki parmezan się nie zarumieni.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
400 g cielęciny z udzca
30 g masła
2 łyżki mąki
250 ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
3/4 kg filetów rybnych (sola lub dorsz lub flądra lub mintaj)
1/4 filiżanki sosu z krewetek
1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
3 łyżki posiekanej szalotki
1 liść laurowy
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania