Przepisy z mlekiem
Kolorem zielonym zaznaczono mleko
Ciasto:
500g mąki
250ml mleka
60g drożdży
120g cukru
100g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200g orzechow włoskich i migdałów
po 200g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
25dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2dag margaryny
2 jajka
15dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40dag truskawek
1 szklanka śmietany
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
15dag margaryny
5dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20dag żółtego sera
szklanka mleka
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
50dag (2,5 szklanki) mąki
5dag (3 łyki) cukru
6dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Na ciasto:
25dag mąki krupczatki
15dag masła
12dag cukru pudru
żółtko
25g rumu
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
Na krem:
2 szklanki mleka
30g mąki
4 żółtka
12dag cukru pudru
cukier waniliowy
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
Do dekoracji:
natka pietruszki
30dag zielonego groszku
4 łyżki masła
posiekana cebula
6 jaj
1/2 szklanki mleka
sól
Sos:
2 łyżki masła
szklanka śmietanki lub mleka
2 łyżki mąki
sól
utarty ser żółty
20dag mąki
1 szklanka zsiadłego mleka
szczypta soli
5dag cukru
3 jajka
60dag truskawek
tłuszcz do smażenia
cukier
cukier waniliowy
3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
30 dkg mąki
2 jajka
otarta skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Owoce np.:
wiśnie kandyzowane
rodzynki
jabłka
jagody
gruszki
banany