50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
15dag margaryny
5dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
Sporządzić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki ciepłego mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie.
Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Przesiać mąkę, następnie dodać do niej wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, letnie mleko i wyrobić ciasto.
Po jakimś czasie wlać roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki.
Pozostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i uformować placek na kształt blachy.
Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem. Owoce umyć. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych pokroić na kawałki i ułożyć na powierzchni ciasta. Śliwki przeciąć, pozbawić pestek i ułożyć na powierzchni ciasta (skórką do ciasta).
Ciasto nakryć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec przez 50-60 minut w średnio gorącym piekarniku.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.