MENU
ZWIŃ MENU

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
20 dag margaryny
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
 

Przyrządzanie

Drożdże należy rozpuścić w letnim mleku, po czym odstawić.
 
Jaja (całe: białko i żółtko) utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu.
 
Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami, część bakalii pozostawić do późniejszej dekoracji.
 
Ciasto umieścić do wysokości około 2 cm na blasze wysmarowanej tłuszczem.
 
Piec przez 30-40 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
 
Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać, polać polewą kakaową i ozdobić bakaliami.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

Sernik z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6 dag masła lub margaryny
35 dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6 dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30 dag - 1 kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki

Brzoskwinie z lodami z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

bakalie 15-20 dkg
lody 1 średnie opakowanie
brzoskwinie 5 szt
cukier do smaku

Mazurek włoski

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel

Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego