25dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2dag margaryny
2 jajka
15dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40dag truskawek
1 szklanka śmietany
Ryż umyć. Wodę zagotować z solą i kiedy zacznie wrzeć - wsypać ryż. Po tym jak ryż wchłonie wodę, dodać mleko i margarynę, kontynuować gotowanie na małym ogniu.
Ryż włożyć do miski.
Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać do ryżu. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, dodając zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Po upieczeniu i przestygnięciu, wyjąć babkę z formy na płaski talerz. W otwór włożyć część umytych i osączonych owoców. Resztę owoców ułożyć obok. Całość polać bitą śmietaną.