cojemy.pl > Desery > Tutti-frutti

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta z makiem i rodzynkami

Tutti-frutti

Formy potrawy: deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 jabłka
2 gruszki
szklanka agrestu
szklanka wiśni
szklanka cukru
1/2 l mleka
cukier waniliowy
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka masła
kawałek cynamonu
2-3 goździki

Przyrządzanie

Z cukru (3/4 szklanki), wody (szklanka), cynamonu i goździków zagotować syrop. Owoce opłukać. Agrest oczyścić z szypułek, wiśnie wydrylować, jabłka i gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki i wrzucić do gotującego się syropu.

Gotować kilka minut, wyjąć cynamon i goździki. Owoce odsączyć na sicie, ułożyć na przemian w salaterce.

Mąkę ziemniaczana rozprowadzić mlekiem (3 łyżki). Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, wlać mąkę z mlekiem, zagotować.

Z białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do gorącej masy, ubijając cały czas, aż całość ostygnie. Wtedy dodać żółtka, wymieszać i zalać tym kremem owoce w salaterce.

Podawać po ochłodzeniu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Agrest, Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Goździk, goździki, Gruszki, Jabłka, Jajka, Masło, Mleko, Mąka ziemniaczana, Wanilia, Wiśnie
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.