Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska
500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
Miąższ dyni pokroić w kostkę 1-centymetrową. Cydr (wino jabłkowe) zagrzać z dwoma plastrami imbiru i goździkiem, gotować w tym kostki dyni ok. 5 minut, by nie stały się zbyt miękkie, odcedzić na sicie.
Cukinie umyć, obciąć końce, pokroić na cztery równej wielkości kawałki długości ok. 3 cm, kawałki te pokroić wzdłuż na osiem części. Masło roztopić, krótko przesmażyć na nim słupki cukinii, przyprawić solą i cytrynowym pieprzem. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
W każdej z czterech owalnych foremek do zapiekania (dł. ok. 15 cm) ułożyć wzdłuż boków kostki dyni, w środku słupki cukinii (skórką do góry), posypać uprażonymi nasionami słonecznika. Kremówkę roztrzepać z żółtkami, białym pieprzem, solą, wmieszać do tego pozostały drobno pokrojony plaster imbiru.
Śmietanowo-jajeczną masę porozdzielać na foremki i polać nią zapiekankę. Foremki wsunąć do zimnego piekarnika.
Zapiekać ok. 25 min w temperaturze 200–220°C (w kombiwarze 180–200°C).
Podawać z dodatkiem sałaty z musztardowym sosem winegret i z lekkim różowym winem.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
250 g makaronu rurki
1 cukinia
10 dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15 dag boczku
sól
pieprz
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
12 płatów lazanii
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 pomidory
10 dag żółtego sera
10 dag mozzarelli
szklanka soku pomidorowego
szklanka śmietany kremówki
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
starta gałka muszkatołowa
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta