MENU
ZWIŃ MENU

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1 kg rabarbaru
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany

Przyrządzanie

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i cukier puder. Połączyć składniki. Ciasto schłodzić w lodówce.

Umyty rabarbar oczyścić z włókien, pokroić na drobne kawałeczki i rozgotować z cukrem, nieco odparowując. Trochę więcej niż połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (dno i boki do połowy wysokości) i podpiec w gorącym piekarniku.

Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, posmarować rabarbarem, ponownie posypać bułką, a następnie kruszonką z pozostałego kruchego ciasta. Wstawić do piekarnika i dopiec na rumiano. Ubić pianę z białek, dodając w trakcie ubijania cukier.

Zrumienioną szarlotkę wyjąć, przykryć pianą i ponownie wstawić do piekarnika (przestudzonego i nastawionego na najmniejszy płomień).

Gdy piana zmieni kolor na jasnosłomkowy, szarlotkę wyjąć.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Forma potrawy: Desery

30 dag rabarbaru
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar

Szarlotka Marysi

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego

Szarlotka na jednym jajku

Forma potrawy: Ciasta

4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder