Przepisy z mięsem
Kolorem zielonym zaznaczono mięsa
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz
80dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
1,2kg szynki bez kości
po 30dag jasnych i ciemnych winogron
2 szkl. soku jabłkowego
50ml calvadosu (wódki)
100ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy
łyżka masła
cytryna
Dodatki:
sól, pieprz
rozmaryn, jałowiec
mąka ziemniaczana
1 duża kaczka
1 łyżka stołowa miodu
3 łyżki stołowe ciemnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa oleju sezamowego
1,5 łyżki soli
por
plasterki cytryny
natka pietruszki do dekoracji
nić kuchenna
Do podania:
ryż
surówki z sezonowych warzyw
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50g orzechów włoskich
1 brzoskwinia
Sos:
250g majonezu
250ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
2 cebule
200ml wody
sól, pieprz
60g obranych migdałów.
Sos rodzynkowy:
3-4 cebule
30-60g rodzynków
masło
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka wody
1,2kg schabu bez kości
100g migdałów
250ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
75dag schabu z kością
100dag kapusty kwaszonej
4dag tłuszczu
15dag cebuli
1dag papryki mielonej
2dag mąki
25dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
60dag schabu
tłuszcz
1dag mąki
1dag ketchupu
8dag cebuli
2dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku
Do podania:
kasza kus-kus
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz
Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru
Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
1-2 pęczki szparagów
300g wołowiny
300g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz