MENU
ZWIŃ MENU

Wołowina z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 5

Składniki

80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów

Przyrządzanie

Wołowinę opłukać, pokroić na plastry, lekko rozdrobnić młotkiem. Następnie lekko oprószyć pieprzem, obsmażyć na oleju, polać 100 ml gorącej wody.

Wcześniej namoczony grzyby dokładnie opłukać, pokroić na kawałki, dodać do mięsa razem z wodą, w której się moczyły i pokrojoną w piórka cebulą.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkiem przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wigilijna kapusta z grzybami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10 dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta

Krokiety z kapustą i grzybami

Forma potrawy: Dania główne

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Omlet z szynką, grzybami i serem

Forma potrawy: Śniadania

2 jajka
1 plaster szynki
2-3 grzybki mogą być pieczarki
łyżka zielonego szczypiorku
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz