MENU
ZWIŃ MENU

Schab w galarecie

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

60 dag schabu
tłuszcz
1 dag mąki
1 dag ketchupu
8 dag cebuli
2 dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina

Przyrządzanie

Schab umyć, jeżeli mięso jest z kością to odciąć kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żeberkowych, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Następnie wyjęty z lodówki schab posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i drobno posiekaną cebulą, dusić na małym ogniu skrapiając wodą.

Miękkie mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować.

Sos odtłuścić, połączyć z ketchupem i białkiem, podgrzewać powoli ciągle mieszając do zagotowania.

Następnie dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić przez lniana ściereczkę, pozostawić do stężenia.

Tężejącą galaretą polać schab.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Schab z owocami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120 g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta

Schab pijany

Forma potrawy: Dania główne

whisky
schab świnski surowy
olej roślinny
żółty ser
keczup
musztarda
przyprawa do mięsa z grilla
przyprawa myśliwska
sól
cebula
ogórek surowy
pomidor

Schab z kartoflami

Forma potrawy: Dania główne

750 g schabu
750 g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz

Potrawa chińska o 5 smakach

Forma potrawy: Dania główne

20dkg schabu
4 pieczarki
olej
cukier
pół kostki bulionowej wołowej Knorra
pieprz biały
przyprawa chińska o 5 smakach
sól
imbir
1 marchewka
pół papryki
ryż na dwie osoby
pół selera
papryka w proszku ostra