Francuskie naleśniki z jabłkami
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje, Śniadania
Na 12 sztuk:
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżka roztopionego masła
1 łyżeczka cukru, sól
sklarowane masło do smażenia
Farsz:
3 jabłka (najlepiej antonówki)
1 łyżka masła
2 łyżki soku cytrynowego
50 g rodzynków
50 g cukru
Sos:
100 g cukru brązowego
80 g masła
50 ml śmietany kremówki
60 ml rumu
Forma potrawy: Ciasta
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1,5 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
220 g mięsa z krabów
3 jaja
150 ml gestej śmietany
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
3 plasterki cytryny
1 gałązka ozdobnej pietruszki do przybrania
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
50 dag mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
Forma potrawy: Ciasta
2 szklanki cukru
40 dag mąki
25 dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy
Placek drożdżowy z morelami i kremem
Forma potrawy: Ciasta
Na ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7 kg moreli
tłuszcz i mąka do formy