Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
Zagnieść ciasto z połowy szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia oraz margaryny.
Następnie ciasto podzielić na 3 w miarę równe części. Do jednej części dodać kakao. Zamrozić ciemne ciasto kakaowe i drugą część jasną, trzecia część pozostaje niezamrożona.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i kisielem.
Owoce obrać i zetrzeć na tarce, doprawic wg uznania.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylepić ją niezamrożonym jasnym ciastem. Dodać owoce.
Wyjąć 2 zamrożone części ciasta. Na tarce o duzych otworach zetrzeć ciemne kakaowe ciasto, potem dodać pianę i zetrzeć na to jasne ciasto.
Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Forma potrawy: Ciasta
35 dag mąki
25 dag masła
25 dag cukru
2 łyżeczki cynamonu
aromat rumowy i waniliowy
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
szczypta soli
1 kg gruszek
1 cytryna
5 dag płatków migdałowych
5 dag cukru
Forma potrawy: Ciasta
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu
Forma potrawy: Ciasta
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru