cojemy.pl > Ciasta > Jabłkowo-gruszkowe ciasto

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z bakłażanem i serem żółtym

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Przyrządzanie

Zagnieść ciasto z połowy szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia oraz margaryny.
Następnie ciasto podzielić na 3 w miarę równe części. Do jednej części dodać kakao. Zamrozić ciemne ciasto kakaowe i drugą część jasną, trzecia część pozostaje niezamrożona.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i kisielem.
Owoce obrać i zetrzeć na tarce, doprawic wg uznania.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylepić ją niezamrożonym jasnym ciastem. Dodać owoce.
Wyjąć 2 zamrożone części ciasta. Na tarce o duzych otworach zetrzeć ciemne kakaowe ciasto, potem dodać pianę i zetrzeć na to jasne ciasto.
Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Cynamon (laska cynamonu), Gruszki, Jabłka, Jajka, Kakao, Kisiel, Margaryna, Mąka pszenna (zwykła), Proszek do pieczenia, Wanilia

Podobne przepisy

Strudel z nadzieniem migdałowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
350g mąki
1 duże lub 2 małe żółtka
2 łyżki smalcu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki octu winnego
5 łyżek tartej bułki do posypania ciasta
2 łyżki smalcu do posmarowania ciasta
tłuszcz do posmarowania formy

Nadzienie:
300g migdałów
300ml mleka
180g cukru
2 łyżki mąki
9 łyżek dżemu malinowego
4 jajka
» zobacz przepis

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
» zobacz przepis

Strudel z truskawkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
2 białka
sól
Nadzienie:
70dag truskawek
20dag cukru
cukier waniliowy
4dag margaryny
6-8dag tartej bułki
tłuszcz do formy
4dag cukru pudru do posypania
» zobacz przepis

Ciasto ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag mąki
5dag drożdży
5dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8dag masła
2 jajka

Masa:
1kg śliwek
5dag cukru
łyżeczka cynamonu
» zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto drożdżowe:
35dag mąki
12dag masła lub margaryny
3 żółtka
10dag cukru
5dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
50dag mąki
1 litr mleka
12dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10dag posiekanych migdałów
15dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku
» zobacz przepis

Tort makowo-serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
15-20dag (8-10 łyżek) cukru
5dag drożdży
3 żółtka
1 szklanka mleka
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 jajo do smarowania ciasta
tłuszcz do formy

Masa makowa:
25dag maku
10-15dag (5-8 łyżek) cukru
5dag margaryny
2 białka
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa
orzechy
» zobacz przepis

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
 
Nadzienie rabarbarowe:
1kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
 
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
 
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru
» zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasto
po 20dag zielonych i ciemnych winogron
25dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3dag mielonych orzechów laskowych
25dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z morelami i kremem

Forma potrawy: Ciasto
Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
 
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
 
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
» zobacz przepis

Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
15dag margaryny
5dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
» zobacz przepis

Ciasto ptysiowe z serem

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250ml wody
75g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.