5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku
Zagnieść ciasto z połowy szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia oraz margaryny.
Następnie ciasto podzielić na 3 w miarę równe części. Do jednej części dodać kakao. Zamrozić ciemne ciasto kakaowe i drugą część jasną, trzecia część pozostaje niezamrożona.
Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem i kisielem.
Owoce obrać i zetrzeć na tarce, doprawic wg uznania.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylepić ją niezamrożonym jasnym ciastem. Dodać owoce.
Wyjąć 2 zamrożone części ciasta. Na tarce o duzych otworach zetrzeć ciemne kakaowe ciasto, potem dodać pianę i zetrzeć na to jasne ciasto.
Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.